Startsida

I webbtjänsten för exportdeklarering kan du avge en exportdeklaration till Tullen genom att välja Deklaration i toppmenyn ovan.

 

Man kan göra en deklaration som oidentifierad användare, varvid deklaranten får ett referensnummer för sin deklaration. Med detta referensnummer tas deklarationsuppgifterna fram vid det tullkontor varifrån man hämtar följedokumentet och överlåtelsebeslutet.

 

En identifierad användare kan via tjänsten ta fram och skriva ut exportföljedokument (EAD) och överlåtelsebeslut, spara halvfärdiga deklarationer och välja en gammal deklaration som underlag för en ny. Företag kan logga in i tjänsten med s.k. Katso-koder (huvudanvändarkod eller Katso-kod med behörigheten TULL - Tullklarering). En privatperson kan identifiera sig med ett certifikatkort, nätbankskoder eller med mobilcertifikat. Identifieringen kräver också en finländsk personbeteckning.

 

Ta i förväg reda på varukoden hos Tullen eller t.ex. i EU:s Taric-databas (textual search) eller Taric innehållsförteckning. Då går det snabbare att upprätta deklarationen.

 

Tullens webbtjänster stöds av följande versioner av dessa webbläsarprogram:

  • Internet Explorer 10 eller 11
  • Mozilla Firefox 38 (ESR)
  • Google Chrome 48

För att säkerställa att webbsidorna fungerar som de ska, rekommenderar vi att de ovan angivna versionerna av webbläsarna används.

 

På sidan Uppgifter om deklarationsparti kan du i punkten Språk välja om du vill ha besluten på finska eller svenska. Besluten går inte att få på engelska. 

 

 

 

anvandarvillkor

 

 

När och var syns kundresponsen jag gett?

 

Dataskyddsbeskrivning

 

Systemmeddelanden

eIDAS-identifikation kan inte ännu användas i deklarationstjänsten för export

Läs hela meddelandet

Telefontjänst


Servicenummer Privatkunder tfn +358 295 5206
Företagskunder tfn +358 295 5207 må. - fr. 8-18 0 cent/min. + lna/mta

Vanliga frågor

Ge respons

 

Anvisning

I detta fönster med anvisningar visas en snabbanvisning för det fält du håller på att fylla i. Du kan flytta fönstret till önskat ställe på sidan genom att med musen ta tag i övre kanten av fönstret. Du kan dölja fönstret genom att klicka på Dölj anvisning i det övre högra hörnet av sidan.

Anvisningar inte tillgängliga

Användarmanual