Startsida

I webbtjänsten för exportdeklarering kan du avge en exportdeklaration till Tullen genom att välja Deklaration i toppmenyn ovan.

Oidentifierad deklarant

Man kan göra en deklaration som oidentifierad deklarant, varvid deklaranten får ett referensnummer för sin deklaration. Notera att som oidentifierad deklarant måste du alltid besöka ett tullkontor för att sköta ditt tullärende. Vid tullkontoret tas deklarationsuppgifterna fram med hjälp av referensnumret, varefter du får ett exportföljedokument (EAD) och överlåtelsebeslut.

Identifierad deklarant

Nu kan Suomi.fi-identifikation användas vid inloggning till tjänsten. I denna tjänst används Suomi.fi-fullmaktskoden ”Tullklarering”. Som identifierad deklarant kan du spara halvfärdiga deklarationer och välja en tidigare gjord deklaration som underlag för en ny deklaration. Via tjänsten kan du också ta fram och skriva ut exportföljedokument (EAD) och överlåtelsebeslut. När exportvarorna har förts ut, kan du också skriva ut ett utförselbekräftat överlåtelsebeslut i tjänsten.

En privatperson kan vid Suomi.fi-identifikation identifiera sig med certifikatkort, nätbankskoder eller mobilcertifikat. Identifieringen kräver ännu tills vidare en finländsk personbeteckning.

Om företaget använder sig av ett ombud för deklarering, kan man i fråga om denna tjänst göra befullmäktigandet i Suomi.fi-tjänsten eller på ett annat valfritt sätt.

Läs mer om Suomi.fi-identifikation och -fullmakter här

Ta i förväg reda på varukoden hos Tullen eller t.ex. i EU:s Taric-databas (textual search) eller Taric innehållsförteckning. Då går det snabbare att upprätta deklarationen.

 

På sidan Uppgifter om deklarationsparti kan du i punkten Språk välja om du vill ha besluten på finska eller svenska. Besluten går inte att få på engelska. 

 

anvandarvillkor

 

 

När och var syns kundresponsen jag gett?

 

Tillgänglighet

 

 

Dataskyddsbeskrivning

 

Systemmeddelanden

Aktörens natur ska anges i exportdeklarationer från och med 4.6.2022

Läs hela meddelandet

eIDAS-identifikation kan inte ännu användas i deklarationstjänsten för export

Läs hela meddelandet

Telefontjänst


Servicenummer Privatkunder tfn +358 295 5206
Företagskunder tfn +358 295 5207 må. - fr. 8-16 0 cent/min. + lna/mta

Vanliga frågor


Ge respons